Recomandări pentru un stil de condus economic

Există numeroase modalităţi prin care poţi să reduci impactul pe care îl ai asupra mediului; pentru început, îţi oferim aici câteva recomandări legate de stilul de condus. Redu emisiile de CO2 ale vehiculului tău cu aceste recomandări simple privind stilul de condus, putând astfel să economiseşti combustibil şi bani. Dacă am respecta cu toţii aceste îndrumări, am putea coborî nivelul emisiilor de CO2 generate de autovehicule cu 5,5 milioane de tone pe an.

1. Redu gradul de încărcare
Cu cât sarcina maşinii este mai mare, cu atât motorul este solicitat mai mult. Aşa că verifică portbagajul şi scapă de toate bagajele inutile. Vei economisi combustibil şi bani şi, având o greutate mai redusă în partea din spate, vei observa, de asemenea, că autovehiculul poate fi manevrat mai bine.

2. Verifică anvelopele
Anvelopele umflate insuficient generează o rezistenţă sporită la rulare; prin urmare, motoarele trebuie să suporte solicitări mai mari pentru ca vehiculul să se deplaseze la aceeaşi viteză, utilizând astfel mai mult combustibil. În acelaşi timp, anvelopele umflate în exces asigură o aderenţă mai scăzută. O presiune prea scăzută sau prea ridicată provoacă o uzare mai rapidă a anvelopelor. Consultă manualul relevant pentru mai multe detalii.

3. Costul aerului condiţionat
Funcţionarea sistemului de aer condiţionat al maşinii tale este asigurată de motor, iar energia suplimentară necesară consumă mai mult combustibil. Alternativa este să deschizi geamul. Totuşi, atunci când te deplasezi la viteze superioare, acest lucru provoacă o rezistenţă aerodinamică sporită şi poate duce la un consum de combustibil mai mare decât cel aferent aerului condiţionat.

4. Condu fără manevre bruşte
Studiile au arătat că pătrunderile şi ieşirile rapide din trafic, precum şi accelerarea puternică la pornire nu duc la niciun fel de economii de timp. De fapt, această tehnică de plecări-opriri consumă mai mult combustibil şi uzează mai rapid unele dintre componentele maşinii. Un stil de conducere liniştit şi preventiv reprezintă cuvinte la ordinea zile, atunci când vine vorba de şofat.

5. Oricând nu eşti sigur, dă-le jos
Cutiile şi cadrele-portbagaj de pe acoperiş creează rezistenţă la înaintare. Acestea reduc viteza maşinii la fel ca în cazul deplasării cu geamurile deschise. Aceasta înseamnă că motorul trebuie să suporte solicitări mai mari pentru a ţine pasul. Aşa că dacă nu sunt utilizate, dă-le jos; dacă le utilizezi, atunci nu le încărca prea mult deoarece acest lucru va conduce la o eficienţă redusă.

6. Sincronizează schimbările treptelor de viteză
O turaţie mai mare nu impresionează pe nimeni. Şofatul la viteze ridicate este periculos şi atrage după sine un consum sporit de combustibil. Însă sincronizarea schimbărilor treptelor de viteză va influenţa eficienţa autovehiculului tău. Motoarele se comportă cel mai eficient între 2.000 şi 3.000 de rotaţii pe minut. Momentul optim de schimbare a treptei de viteză, în cazul maşinilor cu motoare pe motorină, este în jur de 2.000 rpm şi de 2.500 rpm, în cazul maşinilor cu motoare pe benzină.