acte necesare numere rosii

Acte necesare numere rosii: tot ce trebuie sa stii

Inmatricularea provizorie a masinii presupune obtinerea unor numere rosii. Acestea sunt temporare, dar sunt foarte utile daca iti doresti sa circuli cu masina imediat ce ai intrat in posesia ei. 

Idiferent daca ai cumparat masina din tara sau din strainatate, obtinerea tuturor documentelor pentru inmatricularea ei poate dura o perioada de timp destul de mare. Ca sa te bucuri de noua ta masina, poti apela la numerele rosii care se pot obtine foarte usor de la politia rutiera din zona in care locuiesti. 

Pentru obtinerea numerelor rosii poti merge chiar tu sau, daca nu iti place sa stai la cozi si sa te implici in tot ceea ce inseamna birocratie romaneasca, poti apela la firme care ofera servicii specializate de inmatriculare. Astfel, pentru o taxa rezonabila, personalul firmei se va ocupa de realizarea dosarului, depunerea documentatiei si ridicarea numerelor de la politie. 

Actele necesare pentru obtinerea numerelor rosii 

  1. Cererea solicitantului. Este un formular tip care se poate descarca de pe site-ul oficial al Directiei de inmatriculare a vehiculelor.
  2. Copie de pe asigurarea auto obligatorie (RCA), incheiata pe numele noului proprietar si aflata in termen de valabilitate.
  3. Contractul de vanzare/cumparare, factura sau orice alt document care atesta dreptul de proprietate al persoanei care solicita numerele rosii (original + copie)
  4. In cazul in care masina a mai fost inmatriculata in alt stat, documentele de inmatriculare eliberate de autoritatile din statul respectiv (original + copie). Daca aceste documente nu sunt disponibile, autorizarea provizorie se poate elibera pe o perioada de maxim 5 zile. Cu toate acestea, perioada nu poate depasi data de valabilitate a politei RCA. 
  5. Actul de identitate al persoanei care solicita autorizarea provizorie. Persoanele juridice vor trebui sa depuna la dosar si actele de infiintare (CUI) precum si imputernicirea pentru reprezentantul legal al acestora. 
  6. Dovada de plata pentru autorizatia de circulatie provizorie in valoare de 13 lei. 
  7. Dovada de plata pentru contravaloarea placutelor cu numere rosii provizorii. 
  8. Pentru masinile achizitionate din afara Uniunii Europene este necesara copie de pe declaratia vamala pentru autorizarea de circulatie provizorie pentru o perioada mai mare de 30 de zile sau pentru perioade care, cumulate, depasesc 30 de zile. 
  9. In cazul in care documentele se depun de catre o alta persoana decat titularul, este nevoie de procura autentificata la notar. 

Costurile pentru obtinerea numerelor rosii

Costurile fixe pentru a obtine dreptul de circulatie provizorie cu numere rosii, sunt formate din urmatoarele taxe:

  • 13 lei autorizatia de circulatie provizorie
  • 40 de lei contravaloarea placutelor cu numere rosii provizorii. 

Aceste taxe se pot achita online dar si la ghiseul unde se depun documentele.

Daca vei apela la serviciile unei firme specializate pentru obtinerea numerelor rosii, la sumele de mai sus se mai adauga costul stabilit de firma respectiva. 

In plus, vei mai plati eliberarea unui procuri notariale pentru persoana care te va reprezenta. 

De asemenea, sa ai in vedere ca vei avea nevoie de copii de pe majoritatea actelor.

Durata de valabilitate a numerelor rosii

Placutele cu numere rosii provizorii sunt valabile 30 de zile de la data eliberarii. Daca in aceasta perioada nu ai reusit sa inmatriculezi definitiv masina, mai ai dreptul la o prelungire de 60 de zile a numerelor rosii. 

Incepand cu 2021, este disponibila si optiunea de a opta inca de prima data pentru numere rosii valabile 90 de zile. Singura conditie este ca valabilitatea politei RCA sa acopere toata aceasta perioada. 

Alte informatii utile:

  • Pentru obtinerea numerelor rosii se poate face programare online, asta inseamna ca intreg procesul este mult mai facil 
  • Plata taxelor necesare se poate face online, evitand astfel cozile neplacute la CEC sau la Posta Romana
  • Trebuie retinut faptul ca obtinerea numerelor rosii nu inseamna ca masina a fost inmatriculata. Numerele rosii sunt provizorii, avand o valabilitate de 30 sau 60 de zile (sau, cumulat, 90 de zile) iar in aceasta perioada trebuiesc rezolvate si alte aspecte necesare pentru inmatricularea masinii, printre care:
    • Inspectia tehnica periodica a masinii - ITP-ul
    • Verificarea masinii la RAR (Registrul Auto Roman)
    • Inregistrarea masinii la Administratia Financiara, Directia Taxe si Impozite. 

Trebuie sa acorzi foarte mare atentie perioadei de valabilitate a numerelor rosii deoarece in momentul in care acestea expira, nu mai ai dreptul sa circuli cu masina. Conducerea de masini fara numere de inmatriculare, provizorii sau permanente, reprezinta infractiune si este pedepsita cu intocmirea unui dosar penal. 

In prezent, formalitatile pentru obtinerea numerelor rosii nu mai sunt atat de complicate ca in trecut, dar pentru ca lucururile sa decurga usor este important sa te informezi inainte de a demara procedurile. Chiar daca ai dosarul complet, este nevoie de timp si de mai multe drumuri pentru depunderea documentelor si plata taxelor aferente. 

Dupa expirarea numerelor rosii va urma inmatricularea definitiva a masinii, unde procedura este similara, doar ca este nevoie de mai multe acte si avize. Din fericire, toate documentele se depun in acelasi sediu precum cele pentru numerele rosii, iar taxele se pot achita tot online sau la ghiseul unde se depun actele.