Stim, e neplacut sa fii implicat intr-un accident rutier, indiferent daca acesta a fost cauzat de tine sau daca te afli in postura de victima. Dar si mai neplacuta poate deveni situatia daca nu stii ce sa faci in cazul unui accident. De aceea, ne-am gandit sa adunam pentru tine cele mai utile informatii care te vor ajuta sa iei masurile legale potrivite pentru a trece mai usor peste acest episod nedorit. Iata ce trebuie sa stii!
Completeaza o intelegere amiabila
In situatia fericita in care accidentul nu s-a soldat cu victime, ci doar cu pagube materiale, si nu au fost avariate si alte vehicule, cladiri sau bunuri, cunoscuta si sub numele de procedura in caz de accidente usoare, primul lucru pe care il vei avea de facut este sa tragi masina pe marginea drumului, in afara partii carosabile. In cazul in care avariile nu permit deplasarea vehiculelor, e important ca acestea sa fie trase cat mai aproape de bordura, respectiv acostament, cu obligativitatea de a semnaliza prezenta acestora prin cel putin un triunghi reflectorizant, la o distanta de cel putin 30 de metri de locul in care se afla masinile.
Imediat dupa aceea, poti completa o constatare amiabila, intr-un singur exemplar. Atat tu, cat si celalalt sofer, veti fi nevoiti sa pastrati cate una dintre cele doua foi autocopiative. Atat copia, cat si originalul, au aceeasi valoare juridica. E important sa retii faptul ca formularul nu va reprezenta o recunoastere a vinovatiei, pentru ca aceasta va fi stabilita ulterior de catre companiile de asigurari. Compania de asigurari este obligata sa rezolve cazul in baza formularului si nu te mai poate trimite la Politie.
In cazul in care ai pretentii de despagubire din partea celuilalt sofer, va trebui sa depui formularul la compania de asigurare a celuilalt sofer. Daca nu ai astfel de pretentii, trebuie sa depui constatarea amiabila la compania ta de asigurari. In oricare dintre cazurile de mai sus, va trebui sa te prezinti personal la asigurator, unde vei depune formularul de constarare amiabila si vei completa o declaratie tipizata. Imediat dupa aceea, asiguratorul iti va elibera documentul de introducere in reparatie, va stabili vinovatia si va acorda despagubirea. E foarte important sa retii faptul ca formularele trebuie predate catre compania de asigurari in maximum 24 de ore de la producerea accidentului.
Iata ce documente trebuie sa contina dosarul pe care il vei depune la firma asiguratoare:
Cum se completeaza amiabila?
Primele cinci puncte din formularul de constatare amiabila pot fi completate de catre oricare dintre cei doi soferi implicati intr-un accident rutier fara victime. Pentru urmatoarele puncte, insa, fiecare va scrie, dupa cum urmeaza: autorul accidentului in partea albastra, iar celalalt in partea galbena.
Speram ca informatiile pe care ti le-am oferit mai sus te-au ajutat sa intelegi mai bine procesul prin care esti nevoit sa treci in cazul in care esti implicat intr-un accident fara victime, desi iti dorim sa nu ai nevoie de ele niciodata!