ce trebuie sa stii cand iti achizitionezi o masina noua

Ce trebuie să știi când îți achiziționezi o mașină nouă?

Achiziționarea unei mașini noi este un moment important în viața fiecăruia și, adesea, se transformă într-una dintre cele mai plăcute amintiri. Oricâte automobile am conduce, performante sau doar elegante, un autoturism nou rămâne un reper în viața oricui. De aceea, la momentul deciziei de cumpărare, trebuie să fii informat și să alegi în cunoștință de cauză. Află ce trebuie să știi când îți achiziționezi o mașină nouă, din rândurile următoare.

Stabilește un buget maxim 

În euforia momentului, se poate întâmpla să optezi pentru un model mai scump decât îți permiți sau să soliciți extraopțiuni care să crească, serios, prețul final al mașinii.

Ca să eviți aceste neplăceri, stabilește un buget maxim pentru achiziționarea mașinii și respectă-l cu strictețe. Nu uita să incluzi și costurile de înmatriculare, asigurare auto și alimentare cu ulei, carburant și celelalte operațiuni de întreținere necesare înainte de primul drum mai lung cu noua mașină. Cunoașterea în detaliu a acestui plan financiar te ajută să alegi modelul adecvat și să te încadrezi în ofertele potrivite pentru resursele tale. Dacă ești începător și ești la prima mașină, ar fi indicat să nu fie una foarte scumpă, ci un automobil de gamă medie, ca să înveți să conduci în siguranță și să capeți experiență în vederea achizițiilor viitoare.

Informează-te despre caracteristicile tehnice ale mașinii

Documentează-te, în prealabil, despre caracteristicile tehnice ale autoturismului pe care intenționezi să-l cumperi. Astfel, vei fi în stare să negociezi diversele extraopțiuni, vei putea evita cheltuielile inutile și chiar vei reuși să economisești niște bani. Pentru că vei fi șoferul acelei mașini, este necesar să cunoști cum funcționează, care sunt problemele uzuale și la ce intervale de timp trebuie înlocuite piesele. Consultă forumurile de specialitate și website-urile companiilor auto, ca să fii informat la zi în legătură cu accesoriile și gadgeturile disponibile pentru modelul de mașină ales.

Compară prețurile existente pe piață pentru modelul ales

Atunci când te decizi să achiziționezi o mașină nouă, fă un studiu de piață, prin compararea prețurilor de la diferite reprezentanțe auto din țară și din UE. Vei constata că sunt diferențe semnificative, cauzate de fiscalitate, taxe și impozite, stocuri existente, perioade de discounturi și oferte speciale. Orientează-te către cea mai avantajoasă variantă de cumpărare, ca să beneficiezi de cel mai convenabil preț. Dacă nu te grăbești, înscrie-te pe listele de așteptare pentru modele care sunt disponibile la ofertă și verifică toate opțiunile de finanțare, leasing și rate flexibile.

Fă un drive test

Un lucru important de știut când îți achiziționezi o mașină nouă este dacă stilul tău de condus este compatibil cu forța automobilului și cu detaliile de funcționare ale acestuia. Degeaba îți dorești o mașină de mare viteză, dacă nu o poți stăpâni prin oraș, sau, poți să vrei un SUV cuminte dar acesta să nu fie ce-ți trebuie în drumurile tale grăbite pe autostrăzile Europei. Solicită un test drive, ca să vezi cum te înțelegi cu mașina și să primești răspunsuri la eventualele nelămuriri despre funcționarea ei, înainte de a o achiziționa.

Verifică starea mașinii și dotările standard

Când îți achiziționezi o mașină nouă, trebuie să știi care este starea acesteia și dacă sunt respectate dotările standard prevăzute în ofertă și în contract. Ca să eviți problemele ulterioare, înainte de a cumpăra automobilul respectiv, verifică în detaliu: 

    • aspectul exterior al mașinii: vopseaua (să nu aibă lovituri, zgârieturi sau smalţ sărit) și geamurile (să nu aibă zgârieturi, crăpături, iar montarea chederelor să fie executată corespunzător); 
    • aspectul interior al mașinii: husele și tapițeria să fie curate, fără pete și rupturi, și, la bord, să fie toate componentele intacte și în stare de funcționare;
    • starea tehnică a mașinii: toate componentele următoare trebuie să funcționeze conform parametrilor din cartea mașinii: frâna de mână, pedalele, martorii de bord, farurile şi iluminarea interioară, nivelul uleiului de motor;
    • starea anvelopelor: cauciucurile trebuie să fie noi, roțile trebuie să fie umflate la presiune corespunzătoare, iar roata de rezervă să fie în perfectă stare de funcționare;
    • starea ușilor: verifică alinierea şi etanşeitatea uşilor, încearcă de câteva ori închiderea şi deschiderea lor, ca să vezi dacă funcționează la parametrii ceruți;
  • starea geamurilor: verifică închiderea și deschiderea automată și manuală a geamurilor;
  • sistemul multimedia şi climatizarea: verifică funcționarea facilităților multimedia și a aerului condiționat;
  • claxonul, ştergătoarele de parbriz, oglinzile exterioare și cea interioară, senzorii de parcare: verifică dacă funcționează în toate modurile disponibile (viteze, unghiuri de pliere, opțiuni standard).

 

Alege, cu atenție, și aplică recomandările prezentate pentru că sunt lucruri necesare pe care trebuie să le știi când îți achiziționezi o mașină nouă. Rezervă două-trei zile din concediu, ca să te bucuri de o ieșire în afara orașului, împreună cu prietenii sau cu familia, cum altfel, dacă nu la volanul noului tău autoturism!