2

Ce tip de mașină să alegi? Electric vs. hybrid

Pe fondul preocupărilor tot mai intense pentru găsirea unor soluții mai puțin poluante și consumatoare de mai puține resurse, mașinile electrice tind să le înlocuiască încet dar sigur pe cele clasice, propulsate de motoare termice.

Varianta intermediară o reprezintă mașinile hybrid, iar la vechea dilemă a șoferilor care nu se puteau decide între o mașină pe benzină sau una diesel s-a adăugat o alta nouă, referitoare la mașinile electrice și cele cu propulsie mixtă.

Această dilemă ne-a inspirat și pe noi în redactarea articolului de față, care sperăm că te va ajuta să faci o alegere inspirată.

În cele ce urmează, vom lua în considerare detaliile importante și îți vom prezenta plusurile și minusurile ambelor modele.

Autonomia

Acesta este unul din primele criterii avute în vedere la alegerea unui model de mașină electric sau hybrid, iar la acest capitol balanța înclină în favoarea autovehiculelor cu propulsie mixtă. Deși unele modele de mașini electrice pot avea o autonomie de peste 300 de kilometri, aceasta este influențată de diferiți factori, precum temperatura de afară, aglomerația din trafic și utilizarea altor dotări care consumă curent.

O mașină electrică este perfectă pentru deplasări zilnice prin oraș sau pe distanțe scurte, ce nu depășesc 100-150 de kilometri. Pentru deplasările mai lungi, trebuie să-ți planifici cu grijă călătoria, pentru a include în itinerar și o stație de încărcare.

Mașinile hybrid nu au această problemă pentru că bateria motorului electric se încarcă de la motorul termic, și chiar dacă aceasta rămâne fără curent, propulsia este asigurată de motorul pe combustibil.

În cazul mașinilor hybrid, motorul electric este folosit la viteze mici, specifice traficului din oraș, în timp ce la viteze mai mari de 50 de kilometri pe oră, sarcina este preluată de motorul termic.

Costurile de întreținere

Din acest punct de vedere, mașinile electrice sunt mai avantajoase pentru că motorul care le propulsează nu are foarte multe componente în mișcare și astfel se evită uzura acestora. De asemenea, motorul electric este lipsit de o serie de elemente și consumabile specifice motoarelor termice, având nevoie de mai puține operațiuni de service.

Cea mai importantă piesă este bateria, ale cărei performanțe scad odată cu trecerea timpului,și care trebuie înlocuită după o anumită perioadă. De această dată, costurile necesare pentru o baterie nouă nu sunt deloc neglijabile, iar acesta este considerat un inconvenient major al mașinilor electrice.

În cazul mașinilor hybrid vorbim de două motoare diferite, ceea ce înseamnă risc dublu de apariție a unor defecțiuni. De asemenea, la costurile de întreținere a motorului termic se adaugă și cele presupuse de înlocuirea bateriei, care, totuși, se uzează mai greu decât în cazul mașinilor electrice.

Mai trebuie precizat că energia folosită de mașinile electrice este mai ieftină decât combustibilul utilizat de motoarele termice ale mașinilor hibride, astfel că o încărcare completă în cazul unei mașini electrice costă mult mai puțin decât un plin de combustibil făcut unei mașini hybrid.

Durata perioadei de încărcare

Deși este mai ieftină, alimentarea cu energie a mașinilor electrice ridică anumite probleme, atât din lipsa infrastructurii, cât și din cauza perioadei lungi necesare pentru încărcarea completă a bateriei. Aceasta depinde atât de puterea bateriei, cât și de viteza punctului de încărcare. Deși producătorii au creat diferite soluții pentru accelerarea procesului de încărcare, acesta durează în continuare câteva zeci de minute la stațiile rapide, iar reducerea acestui interval este una din preocupările de bază ale momentului.

În cazul mașinilor hybrid încărcarea la priză nu este absolut necesară (de fapt, acest lucru este posibil doar în cazul modelelor plug-in), alimentarea bateriei fiind asigurată de motorul termic. Nu mai e nevoie să precizăm că un plin de combustibil durează câteva minute și nu trebuie să petreci mult timp în benzinărie chiar dacă e coadă la pompă.

Impactul asupra mediului

Dacă vrei să faci trecerea de la mașina cu motor termic la o maină electrică sau hybrid, pentru a contribui la reducerea poluării, de bună seamă că acesta este un alt detaliu care te va interesa.

Din acest punct de vedere, mașinile hybrid sunt mai puțin poluante decât cele pe combustibil, datorită faptului că alternează folosirea motorului termic cu cea a motorului electric. Acesta din urmă intră în funcțiune la viteze mici, specifice traficului aglomerat din oraș, ce reprezintă o importantă sursă de poluare cu noxe. Astfel, o mașină hybrid va polua mai puțin în condiții de trafic aglomerat, în timp ce la drum întins va folosi motorul pe combustibil, care emite o anumită cantitate de noxe.

De cealaltă parte, lipsa totală a emisiilor toxice este una din caracteristicile mașinilor electrice, motiv pentru care se dorește ca în anii următori, acestea să înlocuiască total atât mașinile cu motoare termice, cât și pe cele hybrid.

Există chiar și o directivă în acest sens adoptată la nivel european, conform căreia, începând cu anul 2035, în țările membre UE nu se vor mai pune în vânzare mașini noi cu motoare termice, incluzând aici și mașinile hybrid.

Așadar, sunt semne clare că viitorul aparține mașinilor electrice, însă până la apariția unei infrastructuri mai bine adaptate și a unor soluții care să permită o mai bună autonomie, folosirea mașinilor hybrid rămâne o alternativă mai bună pentru cei care parcurg distanțe lungi și nu au mult timp la dispoziție. Deocamdată, mașinile electrice s-au dovedit a fi varianta cea mai potrivită pentru drumurile zilnice prin oraș și călătoriile mai scurte.