Antigelul este un consumabil al masinii tale, poate cel mai important, pentru ca, impreuna cu apa distilata, este lichidul de masina care pastreaza constanta temperatura motorului, indiferent de temperatura exterioara. Asta inseamna ca motorul nu poate face fata singur temperaturilor scazute sau prea ridicate si are nevoie de antigelul care, printr-un circuit închis, preia caldura de la propulsor si o lasa la radiator.
Antigel vs. lichid de racire
Antigelul este un lichid pe baza de apa care contine solventi si aditivi. Poate sa se confunde cu lichidul de racire, dar nu este acelasi lucru.
Exista 2 tipuri de antigel:
In principal, tipurile de antigel se deosebesc dupa culoare: antigel albastru, antigel galben, antigel verde, antigel rosu, antigel mov. Aceste tipuri de antigel contin fosfati si silicati. Este necesar sa stii care este tipul de antigel de care are nevoie motorul masinii tale si care este cantitatea de antigel de care are nevoie. Intreaba mai multe despre antigelul pe care trebuie sa-l folosesti atunci cand mergi cu masina la service si intrebi despre intretinerea ei in bune conditii.
Beneficiile antigelului
Pe masura ce timpul trece, proprietatile lichidului antigel se pierd, astfel incat devine necesara inlocuirea acestuia. Inlocuirea antigelului o poate face orice sofer. Daca antigelul nu va fi schimbat la timp, mai tarziu vor trebui reparate defectiunile rezultate din cauza unui antigel care si-a pierdut proprietatile. Motorul masinii poate fi distrus complet, mai ales pe vreme de iarna.
Folosirea unui antigel corespunzator are urmatoarele beneficii:
Verificarea antigelului
Antigelul se verifica foarte usor. In loc sa deschizi capacul radiatorului, vezi daca lichidul ajunge pana la semnul „Plin”. Daca nu ajunge, adauga in proportii egale apa si lichid de racire. Verifica daca nu cumva lichidul de racire este diluat in avans, situatie in care nu mai este nevoie sa adaugi apa.
Poti adauga apa in sistemul de racire, dar numai in caz de urgenta, daca nu ai antigel la indemana. Daca adaugi apa, retine ca trebuie ulterior sa inlocuiesti complet antigelul.
Riscurile folosirii apeiDaca folosesti des apa de la robinet pentru completarea solutiei cu antigel auto trebuie sa stii ca:
Nu este nevoie ca antigelul sa fie schimbat in fiecare an, o poti face o data la 4-5 ani. Producatorul auto este cel care stabileste cat de des trebuie schimbat antigelul. Daca acest lucru nu este mentionat in manualul de utilizator, intreaba dealer-ul auto sau mecanicul.
Este important sa stii ca la un service autorizat afli foarte repede daca antigelul si-a pastrat proprietatile, sau nu, iar acest lucru se stabileste repede, in urma unui test.
Sfaturi practice privind antigelul masinii tale