senzori

Tipuri de senzori auto si cum te ajuta aceștia la condus

Tehnologiile smart au devenit ceva obișnuit în viața de zi cu zi, iar industria auto ține pasul cu vremurile. Așa se face că noile modele de mașini au devenit adevărate gadgeturi pe roți, dotate cu tehnologii care până în urmă cu câțiva ani păreau de domeniul SF-ului.

Un rol important în implementarea acestor tehnologii îl au senzorii auto, care monitorizează toți parametrii autovehiculului, dar și condițiile de trafic, temperatura exterioară și alte elemente ce fac din condus o activitate cât mai plăcută și mai sigură.

Există mai multe tipuri de senzori auto, de aceea ne-am gândit că e cazul să le dedicăm un articol special în care să îți explicăm ce este un senzor și de ce aceste componente se numără printre cele mai importante accesorii auto.

Ce sunt senzorii auto?

Senzorii auto sunt niște dispozitive inteligente menite să monitorizeze buna funcționare a unei mașini, începând cu motorul și continuând cu toate celelalte componente. Acestea primesc permanent informații de la componentele la care sunt conectate și le trimit către computerul de bord, care le analizează pe baza unor algoritmi.

Dacă aceste informații indică faptul că ceva este în neregulă, computerul de bord încearcă să remedieze automat situația, iar în cazul în care este vorba de o problemă serioasă, transmite un avertisment către șofer. Aceste avertismente sunt transmise prin intermediul martorilor de bord, fiecare având o anume semnificație care să te ajute să înțelegi imediat natura problemei.

Rolul senzorilor în tehnologia auto a devenit unul esențial cu mult înainte de epoca autovehiculelor smart, de la momentul în care au început să fie folosiți mai întâi pentru monitorizarea motorului.

Dacă modelele mai vechi de mașini sunt dotate doar cu senzori esențiali funcționării motorului, autovehiculele fabricate în ultimii ani sunt dotate cu mai multe tipuri de senzori auto, care monitorizează majoritatea componentelor.

Astfel, senzorii contribuie și la asigurarea confortului optim în interiorul mașinii, ajutând totodată șoferul în timpul deplasării.

Pentru că acesta este un detaliu important în alegerea unei mașini noi îți prezentăm cele mai importante tipuri de senzori auto care trebuie să se afle în dotarea oricărui autovehicul.

Tipuri de senzori auto și avantajele acestora

Senzorii auto se împart în mai multe categorii, în funcție de rolul pe care îl au în funcționarea autovehiculului. Există mai multe tipuri de senzori utilizați în automatizări - care pot fi considerați esențiali, precum și senzori de monitorizare, fără de care mașina poate funcționa, dar care îmbunătățesc experiența condusului.

Senzorii de oxigen

Acești senzori ajută la controlul emisiilor poluante și al consumului de combustibil, măsurând nivelul de oxigen din gazele de eșapament. La vehiculele moderne, se montează un astfel de set de senzori pe galerie de evacuare, iar un alt set, după catalizator.

În funcție de nivelul de oxigen detectat, computerul de bord va crește sau va scădea cantitatea de combustibil pompat în sistemul de injecție.

Avantaje:

Senzorii de parcare

Rolul senzorilor de parcare nu mai trebuie precizat, așa că trecem direct la explicarea principiului de funcționare.

Sunt montați pe barele din spate și din față, de unde măsoară distanța dintre mașină și obiectele aflate în apropierea acesteia. Când te apropii periculos de mult de un astfel de obstacol, senzorii te avertizează prin semnale sonore. Modelele mai performante includ și camere care transmit imagini video, proiectate pe un display instalat la bord.

Verificarea senzorilor de parcare este o acțiune necesară, care trebuie făcută cu regularitate, de preferat cu ocazia reviziei auto anuale. De asemenea, dacă apar pe parcurs, problemele senzorilor de parcare trebuie rezolvate cât mai curând, pentru a te putea baza pe această funcție a mașinii.

Avantaje:

Senzorul de temperatură a combustibilului

Combustibilul pompat în sistemul de injecție trebuie să aibă o anumită temperatură, iar acest senzor transmite computerului de bord dacă a fost atinsă valoarea optimă. O temperatură prea scăzută determină o ardere lentă din cauza densității crescute a combustibilului, în timp ce temperatura prea ridicată determină o ardere rapidă.

Senzorul monitorizează permanent combustibilul, astfel încât acesta să fie pompat la temperatura optimă.

Avantaje:

Senzorul pentru debitul de masă a aerului

Aprinderea combustibilului care pune în funcțiune motorul nu se poate face în absența oxigenului. De aceea, este nevoie de o anumită cantitate de aer care să pătrundă la motor, iar măsurarea acesteia este asigurată de senzorul pentru debitul de masă a aerului.

În funcție de cantitatea de aer comunicată de senzor, computerul de bord reglează cantitatea optimă de combustibil.

Avantaje:

Senzorii de temperatură

Senzorul de temperatură montat interior este o componentă de bază a sistemului automat de climatizare, în timp ce senzorul instalat la exterior oferă detalii despre temperatura de afară.

Avantaje:

Având în vedere importanța acestor componente, oferta de servicii a Roadhill Automotive include și montarea sau înlocuirea tuturor tipurilor de senzori auto. Toate piesele folosite sunt noi și originale, iar pentru a găsi cea mai bună soluție pentru autovehiculul tău, te așteptăm să ne faci o vizită.